Search

Säästä energiaa uusimalla ikkunatiivisteet

  • 1 min read

Energiahukan minimoimisessa ikkunatiivisteiden kunnosta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää. Kunnolliset ikkunatiivisteet parantavat asumismukavuutta ja tuovat säästöä lämmityskuluissa. Ikkunatiivisteiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti.

Hapertuneet, irronneet tai kovettuneet tiivisteet tulee vaihtaa uusiin. Puutteellisen tiivistyksen huomaa vedon tunteena. Kämmenen tai tulitikun avulla pystytään paikantamaan vedon alkulähde. Yleisohje on, että sisäikkuna tiivistetään kokonaan, ja ulkoikkunaan jätetään pieni rako, jotta kosteus pääsee poistumaan ulkoilmaan.

Asunnossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, ikkunoiden vaakapuitteiseen tulee jättää pienet raot korvausilman saamiseksi. Ulkoikkunan ylävaakatiivisteen kulmiin jätetään noin 1 cm mittaiset raot ja alavaakatiivisteen keskelle jätetään noin 5–10 cm rako. Sisäikkunan ylävaakatiivisteen keskelle jätetään 3–10 cm rako. Sisäikkunan alavaakatiivisteeseen ei jätetä rakoa, jotta ikkunan läheisyyteen ei aiheudu vetoa.

Ikkunatiivisteen tulee olla 2–3 mm paksumpi kuin ikkunan rako. Raon paksuuden voi testata laittamalla palan sinitarraa ikkunan väliin ja sulkemalla ikkunan. Hyvälaatuinen silikonitiiviste kestää jopa 15–20 vuotta.

Rakennuskemian valikoimasta löydät laadukkaat tiivisteet ikkunoiden tiivistykseen.

Lisätietoa tiivisteistä sekä asennusohjeet tiivistysoppaastamme.

Lisää ajankohtaisia energiansäästövinkkejä Astetta alemmas -kampanjan sivuilla.

Search